Wereld Downsyndroomdag 2017

Prinsen- en Prinsessendag in het kasteel van hof van Solms in Oirschot 
Onlangs is de Stichting KomUp opgericht. Stichting KomUp heeft als doel activiteiten te organiseren voor alle kinderen met het Syndroom van Down (uit heel Nederland) én hun broertjes en zusjes. Op 21 maart 2017 organiseren zij van 15:00 uur tot 20:00 uur een heuse Prinsen- en Prinsessendag. Tickets voor de ouders/verzorgers en de prinsenbroertjes en prinsessenzusjes zijn via de site te bestellen en kosten € 7,50 per persoon. Alle prinsen en prinsessen krijgen bij de ingang gepersonaliseerde verrassingen (vandaar een kleine bijdrage). Iedereen is van harte welkom en het beloofd een spectaculaire dag te worden. Meer info: http://www.komup.nl/inschrijven/

Omdat Stichting Komup deze activiteit organiseert heeft Kern Eindhoven-Helmond, in goed onderling overleg met Stichting Komup, besloten hun jaarlijkse activiteit door te schuiven naar mei/juni van dit jaar. Nadere info volgt zo spoedig mogelijk.
 


Film NatLab ANNE en JEAN PAUL in Eindhoven

Op 21 maart draait de film ANNE en JEAN PAUL, in het NatLab in Eindhoven. Toegang € 5,00 pp. De Film is voor iedereen toegankelijk. Inschrijven is niet nodig. De hoofdrolspelers en de regisseur zijn hierbij aanwezig en na de film is het mogelijk om vragen aan hun te stellen. 

Korte Impressie:
In ANNE & JEAN PAUL is Anne inmiddels 53 jaar en woont zelfstandig in een appartement in Montélimar samen met haar vriend Jean Paul. Hij heeft het fragiele X syndroom. We volgen Anne en Jean Paul in hun dagelijkse leven; het werk op de sociale werkplaats, de weekenden weg naar de zorgboerderij en het koffie drinken in Cafe du Sport. Hoewel ze zelfstandig wonen, hebben zij vaak hulp nodig van buitenaf. Nu de moeder van Anne niet meer leeft komt de zorg bij broer Leendert en zus Meike te liggen. Hoe balanceren zij tussen de wens van Anne om met haar geliefde een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden én het bieden van voldoende steun en bescherming? En wat is er nodig om hun zelfstandigheid te behouden?  

Symposium: 'Tieners met Down' in Ede.
Tieners met Down staan centraal tijdens het derde Multidisciplinair Symposium Down Syndroom op Wereld Down dag. Vanuit de laatste wetenschappelijke inzichten worden diverse medische, psychologische en pedagogische aspecten bij tieners met Down belicht zoals:
Welke heupproblemen komen voor en wat is de beste behandeling?
Wat zijn de laatste inzichten over infectieziekten?
Welke do's & don'ts komen voor in de praktijk van de kinderarts?
Hoe kan gezonde voeding en beweging worden gestimuleerd?
Wat kan de professional en/of ouder doen om integratie in het voortgezet onderwijs positief te beïnvloeden?
Wat zijn de nieuwste therapieën die gebruikt worden bij stemtraining bij pubers?
Welke aspecten zijn belangrijk om rekening mee te houden in de communicatie met tieners met Down?
Hoe is de sociale en de emotionele ontwikkeling bij tieners met Down?

Ook meer ethische zaken worden bespreekbaar gemaakt zoals:
Seksualiteit en anticonceptie.
Hoe worden zaken als veranderingen in het lichaam en de daarbij behorende gevoelens besproken met pubers (en ouders)?

Tijdens de pauze is er gelegenheid met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van het Down Syndroom in gesprek te gaan. Er zijn verschillende thema-tafels waar specifieke en verdiepende vragen gesteld kunnen worden. Hiermee beoogen ze niet alleen kennis te delen, maar ook de multidisciplinaire samenwerking te versterken. 
Kortom, een gevarieerd programma dat de diversiteit aan aspecten die Tieners met het Syndroom van Down kenmerken, vanuit verschillende perspectieven zal belichten.
Datum: 21 maart 2017
Locatie: CineMec te Ede
Kosten inschrijfgeld: ouders € 75,00 (bij inschrijven van 4 of meer € 15,00 korting pp) 
Meer info en aanmelden: http://www.scem.nl/evenement/996-tieners-met-down.html